Rengöring med vinäger och bakpulver

Tänk om vi sa till dig att du bara behöver två ingredienser för att städa större delen av ditt hem? Ja det är bakpulver och köksvinäger! Hur fungerar rengöring med bakpulver och köksvinäger?

Rengöringsvinäger är faktiskt en oumbärlig produkt för ett bra hushåll. Oavsett om det gäller kalkavlagring, rengöring eller luktborttagning är rengöring av vinäger ekonomiskt och hör hemma i varje hushållsskåp. Nedan hittar du ett urval av de applikationer som förekommer i varje hushåll.
Du kan använda rengöringsvinäger för att avkalka dina apparater (inklusive kaffebryggare, vattenkokare). Späd ut rengöringsvinägern med vatten, låt den verka över natten och skölj sedan med vatten. Du kan också avkalka dina kranar och duschmunstycket med varmt vatten och en skvätt rengöringsvinäger.


För att förstå varför det hjälper att veta hur reaktionen av bakpulver och vinäger fungerar. Bakpulver även kallat natriumbikarbonat är en bas och baser vill ha en proton. Vinäger är en syra och syror har en proton de vill bli av med. Den brusande kemiska reaktionen du ser när du blandar bakpulver och vinäger är utbytet av dessa protoner, som producerar koldioxid i form av brusande skum och lämnar vatten kvar. Så det som blir kvar är i princip bara vatten! Så även om kombinationen är potent, är det inte något du kan göra i förväg och förvara i en sprayflaska.

Är det farligt att blanda vinäger och bakpulver?
Inte alls. Att blanda blekmedel och ammoniak kan frigöra den giftiga och ibland dödliga kloramingasen. Bakpulver och vinäger är helt olika. Reaktionen du får av att blanda dessa två föreningar orsakar frigöring av koldioxidgas, samma gas som vi andas ut från våra kroppar. Det finns redan mycket koldioxid i luften. Om du är orolig, se till att du använder den i ett välventilerat utrymme.

Det är nästan svårt att tro: genom att kombinera två till synes milda produkter kan du göra de flesta av de tuffa jobben runt ditt hem. Men faktum är att bakpulver och vinäger vanligtvis är det enda paret du behöver för att städa ditt hus. Hemligheten ligger i hur du tillämpar de två. Men så länge du kommer ihåg dessa recept har du alltid ett kraftfullt rengöringsmedel till hands för de smutsigaste jobben.

 

Rengör med bakpulver och vinäger i rostfritt stål.

1. Fräscha upp ett avlopp (och få ett handfat i rostfritt stål att glänsa).
Istället för att använda starka kemikalier som potentiellt kan skada rören, kan du rensa igen och fräscha upp avloppet genom att tillsätta en kopp bakpulver och 1 kopp vinäger. Håll alltid förhållandet mellan en del bakpulver och två delar vinäger. Blandningen kommer att brusa och bubbla och lämnar allt underbart rent igen. Skölj sedan med mycket varmt vatten i några minuter och låt sedan det kalla vattnet rinna en stund.

Medan ytan är fuktig, passa på att strö över ytterligare bakpulver i diskbänken och skrubba väl med en skurborste eller svamp. De något nötande egenskaperna hos bakpulver hjälper till att ta bort fast smuts och fläckar.

2. Lös upp lime.

Envis kalk försvinner som snö i solen! Lägg en ättikaindränkt trasa eller pappershandduk på det drabbade området och låt det sitta i några timmar. Ta bort trasan, skrubba med en bakpulverpasta (en blandning av torr bakpulver och precis tillräckligt med vatten för att skapa en pastaliknande konsistens), spraya lätt med vinäger och torka rent.

3. Ta bort fläckar från mattan.

Med dessa rengöringsmedel i garderoben kommer du inte att krypa om någon spiller lite sprit på din matta. Gör en pasta med bakpulver och en liten mängd vinäger och dutta den på den färgade mattan med fingrarna. Låt blandningen vila och torka över natten, dammsug sedan upp återstoden. Innan du provar detta tips på ett stort område, testa det på en liten, osynlig bit matta. Om allt ser rent ut, behandla resten av fläcken.

4. Döda mögel i din diskmaskin.

Bakpulver och vinägers renande och luktborttagande egenskaper gör underverk för din tvätt. Tillsätt ½ kopp bakpulver till ditt tvättmedel för att öka dess rengöringsförmåga. Att tillsätta en kopp vinäger under sköljningen hjälper till att få allt att glänsa.

5. Rengör lederna.

Bakpulvers slipande egenskaper ger mer muskler till ditt eget skrubbarbete. Gör en pasta med bakpulver och vatten, slipa fogarna med det och spraya lätt med vinäger, skölj sedan noggrant. Tack vare den brusande effekten blir dina leder vackert rena igen.

6. Bli av med smuts på kastruller och stekpannor.

Torkade matpartiklar, inbakat smuts och brända matrester kan ofta vara svåra att rengöra, men de är ingen match för detta mäktiga gäng. Strö bakpulver på fuktiga (inte blöta) kastruller och kastruller, spraya med vinäger och torka sedan av med en skursvamp. Den lätta skumningen tar bort en del av den hårda smutsen.

7.Boost tvättmedel.

Det kan låta som en klyscha, men att lägga till en halv kopp bakpulver till din vanliga mängd flytande tvättmedel blir verkligen en ljusare tvätt. Bakpulveret mjukar också upp vattnet, så att du faktiskt använder mindre tvättmedel. Att lägga till 1/2 kopp bakpulver till dina maskiner ökar också blekmedlets styrka, så du behöver bara hälften av den vanliga mängden blekmedel.

8. Rengör duschhuvudet.

Om du bor i ett område med hårt vatten är det nästan omöjligt att förhindra att kalk och mineraler dyker upp på ditt duschhuvud med tiden. Det kan till och med bli igensatt av kalken. Men bakpulver och vinäger kan få det att se ut som nytt!
Placera ditt duschhuvud i en stor ziplock-påse och häll i tillräckligt med vit vinäger för att täcka det. Förslut påsen och låt den stå över natten. På morgonen, ta bort duschhuvudet och strö lite bakpulver över ytan. När duschmunstycket blötläggs bryter vinägern ner det hårda vattnet och envisa fläckarna. Att tillsätta bakpulver i slutet av blötläggningen skapar den där brusande kemiska reaktionen, som nämnts ovan, för att ge lite extra styrka. När bubblorna slutar, använd en gammal tandborste för att skrubba duschhuvudet väl, skölj sedan av det med varmt vatten.

9. Rengör din toalettskål.

Spraya insidan av din toalettskål med vit vinäger tills den är helt blöt. Strö sedan en lagom mängd bakpulver på den våta ytan och spraya lite mer vinäger om det behövs för att få igång reaktionen. Vänta en minut eller två och skrubba sedan toalettskålen noggrant med en toalettborste.

10. Mögel i badrummet.

Alla känner till mögelfläckar i badrummet på dina tätningskanter. Du kan köpa dyra slitstarka produkter som HG, men dessa är verkligen inte trevliga att använda om du inte kan ventilera ordentligt. De har en mycket tung lukt, som omedelbart slår andan. Gör ytterligare en pasta av bakpulver med lite vatten, skrubba den väl, spraya rengöringsvinäger på den och låt ämnet göra sitt jobb. Skölj sedan av den med rent vatten, så blir dina fogmassakanter och skarvar underbart rena och vita igen.

11. Rengör den pågräddade ugnen.

Alla känner till en smutsig kakugn! Kan inte rengöras med stålull och inte heller med skursvamp. Återigen erbjuder den här duon en lösning. Strö lite bakpulver på bakplåten, eller gör en pasta av bakpulver med vatten och applicera den på väggarna med en svamp. spraya med vinäger och låt dra över natten. Om det inte är helt borta, upprepa det en gång till på de återstående fläckarna. Ta bort resterna med en hushållsrulle, skrubba resten med rent vatten. Du kan även rengöra brännarna på din gasolspis på detta sätt, de lyser som nya igen.

12. Polskt silver och koppar.

Det finns flera sätt att ta bort smuts och få silver att glänsa. En metod är att använda en pasta gjord av en del vatten och tre delar bakpulver så att du har en pasta. Polera din koppar och silver med detta som du är van vid. Skölj av den och använd en ren trasa för att torka den till en glans.

13. Mat och användning av vinäger och bakpulver.

Två matskedar köksvinäger blandat med en halv liter vatten tar också effektivt bort bekämpningsmedel från frukt och grönsaker.

När bakpulver tillsätts i ägg blir omeletten fluffigare. Tillsätt bara en halv tesked per tre ägg.

Mör kött och döda bakterier genom att marinera köttet i vinäger; balsamvinäger ger också en fin smak. Kött måste marineras i en kvarts kopp vinäger och kryddor i upp till 24 timmar innan tillagning.

Ägg kan gå sönder under tillagningen. För att hålla dem intakta och för att göra det lättare att skala äggen, tillsätt en matsked vit vinäger för varje liter vatten.

Slösa inte salladsdressing eller majonnäs kvar i botten av burken. Skaka några droppar vinäger i burken gör att det kommer ut lättare.

Hjälper osten att hålla längre genom att linda in den i en ättikaindränkt trasa eller pappershandduk för att förhindra att mögel bildas. Lägg den förpackade osten i en lufttät behållare och förvara i kylen

För att få de ljusaste, streckfria färgerna när du färgar påskägg, kombinera en tesked vinäger med en halv kopp varmt vatten och matfärg.

14. Personlig hygien och hälsa.

Bakpulver kan användas som torrschampo för att bekämpa mjäll. Istället för traditionellt schampo, massera bakpulver i hårbotten.

En veckovis sköljning av en kopp äppelcidervinäger är en annan effektiv metod för att bekämpa mjäll, och det hjälper också till att ta bort smuts och lägga till glans.

Mjuka upp håret och bekämpa kluvna toppar genom att tillsätta bakpulver till hårbalsam. Täck med ett lock i upp till 20 minuter innan du sköljer.

Rengör hårborstar och hårkammar med en tesked bakpulver och lite varmt vatten. Skölj noggrant.

Lindra irritation från insektsbett, inklusive myggbett, genom att applicera en pasta med bakpulver och vatten eller genom att dutta med en bomullstuss indränkt i vinäger.

Bekämpa halsbränna genom att dricka en kombination av en halv tesked bakpulver och en halv kopp vatten.

Njut av en spabehandling hemma genom att ta ett avkopplande bad med en halv kopp bakpulver i. Ett annat alternativ är att bada i ett varmt bad som använder en halv kopp vinäger för att mjuka upp och ta bort de döda hudcellerna.

Rengör tandborstarna genom att blötlägga dem över natten i en kombination av en kvarts kopp bakpulver och en kvarts kopp vatten.

Ett 20-minuters fotbad i en del vinäger och två delar varmt vatten kan hjälpa till att ta bort döda hudceller och mjuka upp fötterna. Detta hjälper även mot svamp. Som svampnaglar.

Bakpulver är en mild skrubb för huden. Kombinera tre delar bakpulver med en del vatten och applicera sedan i cirkulära rörelser. Skölj noggrant.

Veckovis borstning med en tandborste doppad i vinäger kan hjälpa till att fräscha upp andedräkten och bleka tänderna.

Hjälp nagellacket att hålla längre genom att torka av naglarna med vinäger innan du applicerar färgen.

15. Husdjur.

Strö bakpulver runt ett husdjurs matskål kan avskräcka skadedjur.

Ett lager bakpulver under kattens strö kan hjälpa till att minska lukter i kattlådan.

Människor kan använda bakpulver för att göra en tandkräm för att borsta sina husdjurs tänder.

Att spraya hundar med vit vinäger utspädd med vatten kan hjälpa till att stöta bort loppor och hålla pälsen glänsande.

16. Runt huset.

Du kan behandla gröna avlagringar, alger och ogräs med outspädd rengöringsvinäger och låta det dra in. Den gröna avlagringen försvann efter ett dygn. När solen skiner går det ännu snabbare. Alternativt kan du använda en högtryckspump. Perfekt för din terrass, takpannor och trädgårdsmöbler. Se upp för kalkstenar och ditt gräs, som blir brunt om rengöringsvinäger kommer på det.

Kalk, bruna kanter, alger och annan smuts på skrovet på din båt kan avlägsnas med outspädd vinäger och en svamp eller trasa. Undervattensdelen av ett fartyg kan också rengöras med grönsåpa och mycket rengöringsvinäger. Attacken och organismerna dödas av syran i rengöringsvinägern. Låt rengöringsvinägern dra in och spraya eller borsta sedan.

Du kan också använda rengöringsvinäger till många ändamål i husvagnen, precis som hemma och på båten.

Rengör dina fönster med en hink vatten, denaturerad sprit och en rejäl skvätt rengöringsvinäger.

Myrstigar kan bekämpas med rengöringsvinäger.

17. Andra tips.

Du kan skydda persiska mattor mot mal genom att då och då spraya med en lösning av vatten och en skvätt rengöringsvinäger.
Lägg en ny sämskduk i rengöringsvinäger och vatten över natten innan du använder sämsken. Sämskdukar förblir mjuka när du sköljer dem med rengöringsvinäger och vatten.

Rengöring av vinäger tar bort cementfläckar.

Blötlägg aluminiumbrännare på din gasspis över natten, rengör sedan med tvål och en stålullssvamp.

Du kan ta bort epoxi från händerna med rengöringsvinäger.
Dutta kattkissa på mattan med hushållsrulle och strö sedan över vinäger.

Lämna smutsiga blomvaser över natten i rengöringsvinäger och vatten, med diskborsten längs med insidan så är din vas kristallklar och ren igen.
 


Rengöring av vinäger är ett mirakelmedel i och runt ditt hem! De galnaste fläckarna försvinner och alla ytor blir fläckfria.

Vinäger har funnits i tusentals år. Det är ett extremt mångsidigt och billigt medel som kan användas för många ändamål. Rengöringsvinäger är biologiskt nedbrytbart och har ingen negativ inverkan på miljön. Rengöringsvinäger kan till och med ersätta några av de vanliga tvätt- och rengöringsprodukterna.
Rengöringsvinäger används endast som rengöringsmedel och inte vid tillagning av mat. Rengöringsvinäger har en surhet på 8%, vilket är mycket högre än naturlig vinäger för att laga mat.

Sortera efter

Varukorg

Inga artiklar i varukorgen.

Le Serail Marseille tvålflingor

Le Serail Marseille tvål

Turkiska viner

© 2008 - 2024 VitexNatura Naturligt friskt! | sitemap | rss | ecommerce software - powered by MyOnlineStore