Läs mer: Hållbar palmolja RSPO-certifierad

5 saker du borde veta om palmolja

Palmolja är den mest populära vegetabiliska oljan i världen och billigast att producera. Den används i tusentals produkter, från kakor till läppstift. Indonesien och Malaysia producerar cirka 85 procent av världens utbud över ett område på cirka 53 800 kvadratkilometer - hälften så stort som Oregon.

Kostnaden: Om palmoljeindustrin inte produceras på ett hållbart sätt kommer den att förstöra viktiga livsmiljöer för alltmer hotade orangutanger, tigrar, asiatiska elefanter och solbjörnar.

Här är fem saker som djurförespråkare behöver veta om problemet.

1. Du konsumerade antagligen palmolja utan att veta det idag Palmolja
är uppskattningsvis hälften av alla förpackade livsmedel som säljs i amerikanska livsmedelsbutiker. Det finns i de flesta kosmetika. De flesta barnmat, tvättmedel, godisbarer, tandkräm och schampo innehåller palmolja. Det kan till och med hittas i produkter som till synes är "tillsatsfria" som komjölk.

2. På ingrediensetiketterna anges inte alltid vilka produkter som innehåller palmolja.
En ingrediens kan erhållas från palmolja om den innehåller ordet "palm" (med undantag av palmhjärtor), såsom: B. palmates eller palmitate. En ingrediens kan erhållas från palmolja om den innehåller orden "lauryl", "laureth", prefixet "stear", "vegetabilisk olja", "glycerol" eller "emulgeringsmedel". Hundratals ingredienser innehåller små mängder palmolja och har olika namn. Detta innebär att många produkter innehåller palmolja, även om den inte listas som en ingrediens.

3. Bojkott av palmolja räddar inte skogar eller djurliv
Bojkott är ett legitimt uttryck för konsumenternas miljöhänsyn, men det är osannolikt att vilda djur eller skogar kommer att räddas. Om konsumenterna bojkottade palmolja kunde företag köpa alternativa oljor som det kunde ta upp till nio gånger så mycket mark att göra. Under tiden skulle palmoljeproducenter få ännu mindre incitament att producera ansvarsfull palmolja.

4. Det finns ansvarsfullt producerad palmolja
För att rensa palmoljans miljöbalans måste företagen 1) stoppa avskogning, 2) maximera skördavkastningen på sina befintliga planteringar, 3) bara plantera på nedbrutet mark och 4) tillåta vilda djur att använda plantager utan olägenheter att använda. Detta är certifierad hållbar palmolja.

5. När konsumenter
kräver ansvarsfull palmolja, agerar företag. Vissa företag har förbundit sig att endast använda avskogningsfri palmolja. Andra har gjort lite eller ingenting för att minska avskogningen i sina leveranskedjor. Innan du handlar, gör lite undersökning. Identifiera och köp produkter från företag som är engagerade i avskogningsfri palmolja. Prata med företag som fortfarande inte gör det.

Rundbord om principerna och kriterierna för hållbar palmolja (RSPO) för produktion av hållbar palmolja (2013)
Principerna och kriterierna för produktion av hållbar palmolja identifierar metoder som är kompatibla med hållbar produktion av palmolja. Dokumentet listar kriterier och sätt som palmoljebönder, brukare och revisorer kan identifiera efterlevnadspraxis. Den uppdaterade utgåvan 2013 är resultatet av en ettårsöversikt för att förbättra relevansen och effektiviteten av 2007 års principer och kriterier för produktion av hållbar palmolja. Ändringar i dokumentet inkluderar nya kriterier för rapportering, dokumentation och mätning av växthusgasutsläpp. Dokumentet gäller från maj 2013. RSPO åtar sig

Mål: RSPO syftar till att förändra marknaderna på ett sådant sätt att hållbar palmoljeproduktion blir normen (Roundtable on Sustainable Palm Oil, 2012).

Relevanta klausuler;

Princip 1: åtagande om öppenhet

1.1 Producenter och kvarnare ger relevanta intressenter tillräcklig information om miljö-, sociala och juridiska frågor på lämpliga språk och format för att möjliggöra ett effektivt deltagande i beslutsfattandet.

1.2 Ledningsdokument är allmänt tillgängliga.

1.3 Uppfödare och kvarnare förbinder sig till etiskt beteende.

 

Princip 2: Överensstämmelse med tillämpliga lagar och förordningar

2.1 Överensstämmelse med alla tillämpliga lokala, nationella och ratificerade internationella lagar och förordningar.

2.2 Rätten att använda marken är bevisad och bestrids inte med rätta av lokalbefolkningen.

2.3 Användning av marken för oljepalm påverkar inte andra användares lagstadgade, sedvanliga eller användarrättigheter utan deras fria, tidigare och informerade medgivande.

Princip 3: Åtagande om långsiktig ekonomisk och finansiell lönsamhet

3.1 Genomförande av en förvaltningsplan med målet att långsiktig ekonomisk och finansiell lönsamhet.

Princip 4: Användning av lämpliga bästa metoder för uppfödare och uppfödare

4.1 Driftprocesser dokumenteras, implementeras och övervakas på lämpligt sätt.

4.2 Övningar håller jordens fertilitet på en nivå som säkerställer optimal och långvarig avkastning.

4.3 Övningar minimerar och kontrollerar markerosion och nedbrytning.

4.4 Övningar bevarar ytan och grundvattnets kvalitet och tillgänglighet.

4.5 Skadedjur, sjukdomar, ogräs och invasivt introducerade arter bekämpas effektivt med hjälp av lämpliga integrerade skadedjursbekämpningstekniker.

4.6 Bekämpningsmedel används på ett sätt som inte äventyrar människors hälsa eller miljön

4.7 En arbetshälso- och säkerhetsplan dokumenteras, kommuniceras effektivt och genomförs.

4.8 Alla anställda, arbetare, småbrukare och kontraktsanställda utbildas därefter.

Princip 5: Miljöansvar och bevarande av naturresurser och biologisk mångfald

5.1 Aspekter av planterings- och brukshantering som påverkar miljön identifieras och planer för att minska de negativa effekterna upprättas, implementeras och övervakas

5.2 Status för sällsynta, hotade eller hotade arter och andra livsmiljöer med högt naturvårdsvärde måste bestämmas och gårdarna förvaltas på ett sådant sätt att de bäst bevaras och / eller förbättras.

5.3 Avfall reduceras, återvinns, återanvänds och bortskaffas på ett miljövänligt och socialt ansvarsfullt sätt.

5.4 Effektiviteten i användningen av fossila bränslen och användningen av förnybar energi optimeras.

5.5 Användning av eld för att förbereda mark eller för omplantering undviks.

5.6 Producenter och kvarnar åtar sig att rapportera om utsläpp av växthusgaser.

5.6 Planer för att minska föroreningar och utsläpp, inklusive växthusgaser, utvecklas, genomförs och övervakas.

Princip 6: Ansvarsfull hänsyn till anställda och till de människor och samhällen som drabbas av jordbrukare och kvarnare

6.1 Planterings- och brukshanteringsaspekter som har sociala effekter identifieras på ett deltagande sätt och planer för att mildra de negativa effekterna och främja de positiva tas fram, implementeras och övervakas.

6.2 Öppna och transparenta metoder för kommunikation och samråd mellan producenter och / eller mjölkare, lokala samhällen och andra berörda eller intresserade parter.

6.3 Samtycke och dokumenterat system för hantering av klagomål och klagomål som implementeras och accepteras av alla berörda parter.

6.4 Alla förhandlingar om kompensation för förlust av lagliga, sedvänliga eller användarrättigheter kommer att genomföras genom ett dokumenterat system som gör det möjligt för ursprungsbefolkningar, lokala samhällen och andra intressenter att uttrycka sina åsikter genom sina egna representativa institutioner.

6.5 Löner och villkor för anställda och kontraktsanställda motsvarar alltid de lagliga eller sedvanliga minimistandarderna och är tillräckliga för att garantera en adekvat levnadslön.

6.6 Arbetsgivaren respekterar alla anställdas rätt att bilda och gå med i fackföreningar efter eget val och att förhandla kollektivt. När rätten till föreningsfrihet och kollektiva förhandlingar begränsas av lagen möjliggör arbetsgivaren för alla sådana anställda att ha parallella medel för oberoende och fri förening och förhandling.

6.7 Barn är inte anställda eller exploaterade.

6.8 Diskriminering på grund av ras, kast, nationellt ursprung, religion, funktionshinder, kön, sexuell läggning, fackligt medlemskap, politisk tillhörighet eller ålder är förbjuden.

6.9 Det finns inget trakasserier eller missbruk på arbetsplatsen och reproduktionsrättigheter skyddas.

6.10 Uppfödare och kvarnar handlar rättvist och öppet med andra lokala företag.

6.11 Züchter und Müller bidrar till lokal hållbar utveckling.

6.12 Inga former av tvångsarbete eller människohandel används.

6.13 Uppfödare och uppfödare respekterar mänskliga rättigheter.

Princip 7: Ansvarsfull utveckling av nya planteringar

7.1 En omfattande och deltagande, oberoende social och ekologisk konsekvensbedömning genomförs innan nya planteringar eller gårdar etableras eller befintliga utvidgas och resultaten ingår i planering, förvaltning och drift.

7.3 Nya planteringar sedan november 2005 har varken ersatt primärskogen eller ett område som är nödvändigt för att upprätthålla eller förbättra ett eller flera höga skyddsvärden.

7.4 Omfattande plantering i brant terräng och / eller marginella och känsliga jordar, inklusive torv, undviks.

7.5 Inga nya planteringar kommer att etableras på den lokala befolkningens mark som kan visas att de har lagstadgade, sedvanliga eller användarrättigheter utan deras fria, tidigare och informerade medgivande. Detta styrs av ett dokumenterat system som gör det möjligt för dessa och andra intressenter att uttrycka sina åsikter genom sina egna representativa institutioner.

7.6 Om lokalbefolkningen kan visa sig ha lagstadgade, sedvanliga eller användarrättigheter, kommer de att kompenseras för överenskomna markförvärv och undantag från rättigheter, med förbehåll för deras fria, tidigare och informerade samtycke och förhandlade avtal.

7.7 Använd inte eld vid beredning av nya planteringar utom i specifika situationer som anges i ASEAN-riktlinjer eller andra regionala bästa metoder.

7.8 Följande nya kriterium införs för att visa RSPO: s åtagande att tillhandahålla en trovärdig grund för principerna och kriterierna för växthusgaser.

Züchter och Müller förbinder sig att rapportera om de förväntade utsläppen av växthusgaser i samband med ny utveckling. Züchter och Müller förbinder sig att planera utvecklingen på ett sådant sätt att nettoutsläpp av växthusgaser minimeras mot ett mål om koldioxidsnål utveckling.

7.9 Nya anläggningsutvecklingar bör minimera utsläppen av växthusgaser.

Princip 8: Engagemang för kontinuerlig förbättring av viktiga verksamhetsområden

8.1 Uppfödare och kvarnare övervakar och granskar regelbundet sina aktiviteter.

Varukorg

Inga artiklar i varukorgen.

Le Serail Marseille tvålflingor

Le Serail Marseille tvål

Turkiska viner

© 2008 - 2024 VitexNatura Naturligt friskt! | sitemap | rss | ecommerce software - powered by MyOnlineStore